Diferències entre la cervesa artesana i la cervesa industrial

Has provat mai la cervesa artesana? Fins fa molt poc, la cervesa era bàsicament cervesa industrial que podíem trobar a qualsevol lloc, des de bars i restaurants fins a benzineres i supermercats. Des de fa ja un temps que podem trobar cervesa artesana al costat de la industrial i fins i tot, substituint-la, en alguns casos. I és que hi ha diversos factors que afavoreixen l’expansió d’aquest tipus de cervesa.

Diferències vistes a través de diferents elements:

  • Ingredients: la cervesa artesana busca jugar amb els diferents ingredients, oferint nous estils i noves gammes als consumidors. En tenir una producció més baixa que una gran empresa, pot arriscar-se a treure noves ofertes sense haver de treure’n a milers. En canvi, les grans marques busquen l’estabilitat i no trencar les produccions en massa. Van al més segur per maximitzar les vendes. La cervesa artesana aposta per l’utilització d’ingredients i procediments naturals en la seva elaboració, encara que amb això s’hagi de sacrificar en part l’estabilitat, com en una data de caducitat més curta. A l’altra banda, la cervesa industrial sol portar conservants i estabilitzants químics per poder mantenir el producte el més estable possible, de manera que mantingui el sabor i la carbonatació allà on vagi i que, a més, tingui la data de caducitat més llarga possible. 
  • Filtració: aquest procés es fa de forma manual o amb una mínima ajuda de maquinària en les cerveses artesanes i es fa de tal manera que permet que els ingredients no resultin alterats. En canvi, les cerveses industrials són filtrades utilitzant productes químics. Amb aquesta fórmula els ingredients perden molts dels seus valors.
  • Pasteurització: aquest procés allarga la data de caducitat de les cerveses. És característic de les marques industrials. Les empreses artesanes no solen pasteuritzar el seu producte, i si ho fan, garanteixen el màxim sabor i aroma del seu producte, així com les seves propietats nutricionals i organolèptiques.
  • Carbonatació: la cervesa artesanal passa per una segona fermentació a la botella. És un procés natural en què el llevat sintetitza el sucre de les maltes alliberant gas. Aquest gas obtingut pel llevat, es manté a la botella durant més temps que el gas de la cervesa industrial, i a més, és més assimilable per l’organisme. Si et beus una cervesa artesana, normalment trobaràs unes petites restes de pos al cul de la botella. Es tracta del residu del llevat que ha acabat la seva feina de sintetització. Hi ha persones a qui no agrada trobar-se aquest pos, però aquest, dona més sabor a la cervesa! 

Però, per què es fan servir mètodes tant poc beneficiosos en les gran marques de cervesa?

Doncs perquè mentre la cervesera artesanal busca produir una cervesa de qualitat, potenciant el gust i els aromes, la cervesera industrial prioritza reduir costos, incrementar vendes i posicionar-se bé dins el mercat, encara que el producte final no sigui el més excel·lent.

Aspecte, sabor i aroma es veuen potenciats en una cervesa artesanal que gaudeix d’un aspecte molt més viu, i amb més cos que no la cervesa produïda en grans masses que acaba tenint un cos aigualit i un aroma molt empobrit sense massa diferències entre elles.